Thimo Sonius
3 min
0

Wanneer eigen bedrijf starten?

3 min
0

Als je erover nadenkt om je eigen bedrijf te starten, vraag je je wellicht af wanneer het juiste moment daarvoor is. Het is een belangrijke beslissing die veel impact kan hebben op je leven, zowel persoonlijk als professioneel. In dit artikel zal ik de verschillende aspecten behandelen die je kan overwegen bij het bepalen van het juiste moment om je eigen bedrijf te starten.

Financiële voorbereidingen
Het financiële aspect is vaak een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het starten van een eigen bedrijf. Je wilt voldoende kapitaal hebben om je bedrijf van de grond te krijgen en te kunnen investeren in de benodigde middelen. Maak een gedetailleerd overzicht van alle kosten die je verwacht, zoals kantoorruimte, apparatuur, marketing en eventueel personeel. Streep vervolgens alles eruit wat niet noodzakelijk is om te starten. Denk je dat iedereen altijd met 10 winkels begonnen is? Of direct 10 auto's kocht om bestellingen te brengen? Nee, kan ik je vertellen. Begin met het noodzakelijke.

Zorg ervoor dat je een financiële buffer hebt voor onverwachte uitgaven en eventueel een vergelijkbaar inkomen als je jouw huidige baan opgeeft om je volledig te richten op je eigen bedrijf. Maak probeer het zo lang mogelijk te combineren. Het is niet ideaal, maar hard werken hoort erbij. Het kan handig zijn om met een financieel adviseur te praten om een realistisch beeld te krijgen van je financiële situatie en de mogelijke risico's als je veel verschillende financiële verplichtingen hebt. 2 of meer zoals hypotheek, (rest)schuld, alimentatie, studieschuld, etc. Je moet namelijk wel realistisch blijven. Zodat je weet wat je elke week of maand kan uitgeven om jezelf te kunnen verzorgen (en je partner/gezin).

Persoonlijke overwegingen
Naast de financiële aspecten zijn er ook persoonlijke overwegingen die je moet meenemen in de beslissing om je eigen bedrijf te starten. Het runnen van een bedrijf vergt veel tijd, energie en toewijding, vooral in de beginfase. Vraag jezelf af of je bereid bent om de lange uren en mogelijk de gezonde stress aan te gaan, die vaak komen kijken bij het runnen (en starten) van een eigen bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over je vaardigheden en ervaring. Heb je voldoende kennis en expertise op het gebied van jouw industrie? Heb je een goed netwerk waarop je kunt bouwen? Het kan ook nuttig zijn om te praten met andere ondernemers om een idee te krijgen van wat er bij komt kijken en om advies te vragen. Ga nooit 'blind' ergens in als er anderen zijn waar je advies aan kan vragen. Je gaat ook niet een schildersbedrijf beginnen als je nog nooit een kwast hebt vastgehouden. Ga bijvoorbeeld eerst eens verven bij jezelf of bij vrienden en bel eens een ervaren schilder op. Neem gebak mee en vraag een halfuurtje van de schilder en stel vragen.

Marktanalyse
Het is belangrijk om een marktanalyse uit te voeren voordat je je eigen bedrijf start. Dit houdt in dat je onderzoek doet naar je doelgroep, concurrentie en de vraag naar jouw producten of diensten. Een goede marktanalyse geeft je inzicht in de haalbaarheid van je idee en helpt je om beter te begrijpen hoe je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie. Want als er geen vraag is, dan heeft je aanbod vaak weinig zin.

Doe onderzoek naar trends en ontwikkelingen in jouw markt en analyseer hoe deze van invloed kunnen zijn op je bedrijf. Stel een simpel bedrijfsplan op waarin je jouw doelstellingen, strategieën en financiële prognoses vastlegt. Dit zal niet alleen helpen bij het krijgen van eventuele financiering (vrienden/familie/bank), maar ook als leidraad zijn voor het succesvol runnen van je bedrijf.

Conclusie
Het bepalen van het juiste moment om je eigen bedrijf te starten is een persoonlijke beslissing die afhangt van verschillende factoren. Het is belangrijk om zorgvuldig alle aspecten te overwegen, zoals financiën, persoonlijke overwegingen en marktanalyse. Een goede voorbereiding en grondig onderzoek zijn essentieel om de beste kans op succes te hebben.

Houd er rekening mee dat het starten van een eigen bedrijf risico's met zich meebrengt, maar ook grote beloningen kan opleveren. Zorg ervoor dat je goed kijkt naar de meerwaarde voor je kopers, je klanten. Neem alleen advies aan van mensen die zich hebben bewezen. Vermijd de mensen in loondienst die jou gaan vertellen hoe je moet ondernemen. Ze bedoelen het goed, maar ze hebben geen idee.

Met de juiste voorbereiding en toewijding kun je jouw droom van het starten van een eigen bedrijf realiseren. Meer weten? Check mijn 4 stappen in deze gratis workshop: https://360start.nl/start-workshop/

Reacties
Categorieën